ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Μόρβα (N.CARRE)




Μεταδίδεται αερογενώς από τα εκκρίματα των άρρωστων σκύλων. Προσβάλλει κυρίως κουτάβια 3-6 μηνών με κύρια συμπτώματα : ρινικό έκκριμα ,επιπεφυκίτιδα και μετά βήχα, διάρροια, εμετό, ανορεξία. Τελικά εμφανίζεται εγκεφαλίτιδα με αταξία, μυοκλωνίες και σπανιότερα επιληπτικές κρίσεις. Τα νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν με καθυστέρηση ακόμα και μερικών μηνών. Όταν εμφανιστούν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Θεραπευτικά χορηγούμε αντιβιοτικά ,ορρούς και υποστηρικτική αγωγή. Προληπτικά κάνουμε εμβολιασμό του ζώου κάθε χρόνο.


Τύφος (Παρβοεντερίτιδα)


Μεταδίδεται με τα κόπρανα των άρρωστων σκύλων και εμφανίζεται με έντονη διάρροια ,ίσως και αιμορραγική και έντονους εμετούς. Εάν ξεπεραστεί η νόσος τότε μπορεί αργότερα να εμφανιστεί μυοκαρδιοπάθεια. Θεραπευτικά χορηγούμε ορούς , αντιεμετικά ,αντιδιαρροικά και αντιβιοτικά. Προληπτικά κάνουμε εμβολιασμό του ζώου κάθε χρόνο.


Ερλιχίωση


Μεταδίδεται με τα τσιμπούρια τους θερμούς μήνες του έτους. Εμφανίζεται με πυρετό , ανορεξία , εμετό και αιμορραγίες (επίσταξη , πετέχιες).Μπορεί τα συμπτώματα να εμφανιστούν και τον Χειμώνα με την χρόνια μορφή της νόσου. Θεραπευτικά χορηγούμε τετρακυκλίνες. Προληπτικά χρησιμοποιούμε εξωπαρασιτοκτόνα( frontline,kiltix, preventef κτλ.) από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.


Λεϊσμανίαση( καλααζάρ)


Μεταδίδεται με την σκνίπα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από δύο μήνες έως και δύο χρόνια μετά την μόλυνση. Συνήθως παρατηρούμε έντονη πιτυρίδα σε όλο το ζώο ή γύρω από τα μάτια, στις άκρες των αυτιών και την μύτη, αιμορραγία από την μύτη, αδυνάτισμα του ζώου παρόλο που τρώει πολύ, χωλότητες , πεπτικά συμπτώματα και συμπτώματα νεφρικής ή/ και ηπατικής ανεπάρκειας. Θεραπευτικά χορηγούμε zyllapour, glucantime κτλ. Προληπτικά χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά (scalibor, citronella, antiphlebotome spray κτλ.) και οπωσδήποτε κάνουμε προληπτική εξέταση αίματος τον Οκτώβριο – Νοέμβριο ή και τον Μάιο.


Πυομήτρα


Οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές του θηλυκού σκύλου και εμφανίζεται με ανορεξία, έκκριμα από το αιδοίο(αιμορραγικό ή πυώδες), εμετούς, χωλότητες στα οπίσθια άκρα και ιδιαίτερα αν είναι κλειστή με διόγκωση της κοιλίας.


Θεραπευτικά χορηγούμε αντιβιοτικά και πραγματοποιούμε χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Αυξημένο κίνδυνο παρουσιάζουν τα θηλυκά ζώα που δεν έχουν γεννήσει και δεν έχουν στειρωθεί. Προληπτικά κάνουμε στείρωση του ζώου ή το αφήνουμε να γεννήσει τουλάχιστον μία φορά.


Διροφιλαρίαση


Μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών τους θερμούς μήνες του χρόνου. Παρατηρείται βήχας ,ανορεξία, δύσπνοια, απώλεια βάρους ,συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας, ασκίτης. Η θεραπεία είναι δύσκολη και μερικές φορές επικίνδυνη. Χρησιμοποιούμε thiacetarsamide για τα ενήλικα παράσιτα και ivermectin ή milbemycin για τις μικροφιλάριες 3 -6 εβδομάδες μετά την θεραπεία από τα ενήλικα παράσιτα. Προληπτικά εφαρμόζουμε selamectin(stronghold), ivermectin, milbellycin κ.α. κάθε μήνα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο στις επιδημικές περιοχές.


Συστροφή στομάχου


Παρατηρείται σε μεγαλόσωμες φυλές σκύλων που τρώνε μια φορά την ημέρα. Λόγω χαλαρών συνδέσμων και μεγάλου θώρακα ,το στομάχι στρίβει λόγω του βάρους και ο σκύλος προσπαθεί να κάνει εμετό αλλά δεν μπορεί. Τότε διογκώνεται το στομάχι και ο σκύλος μπορεί να πεθάνει μέσα σε 8-12 ώρες αν δεν χειρουργηθεί άμεσα. Η καλύτερη πρόληψη είναι το τάισμα του σκύλου σε δύο γεύματα αντί ενός ,όπως λανθασμένα συνηθίζετε.